Da var det duka for
skogstur på Kaupanger. Me skulle ut å fyra bål og kosa oss i skogen. Få god kontakt med
skogen ro. Dei tre første dagane var veilederstyrt og dei to andre dagene var me
på eigenferd. Me skulle få erfare tradisjonelle måtar å lage mat på i naturen, som for eksempel sjusteinsovn og kokegrop. På denne turen hadde også ein «solo-overnatting" som skulle gjere oss meir bevisste på kva ein kan og ikkje. I dette innlegget
skal eg gå nærmare inn på kokegrop.
Min erfaring med
kokegrop fekk eg oppleva på veiledartur i fjor 2012. Det var ein god oppleving
med kjempegodt lammelår. Dei fleste på gruppa hadde smakt lammelår i kokegrop
i ein eller anna anledning før. Så denne gangen bestemte me oss for å prøve fisk
i form av aure. Fisk bruker om lag halvparten av tiden til eit lammelår. Me hadde
fisken vår i kokegropa i 1,5 time, i mot lammelåret til andre i klassen som låg
i 3-4 timer.
Framgangsmåte for å lage kokegrop til matlaging:
1. Kor stort hull ein grav er avhengig av kva ein skal ha nedi. Grav eit hull om lag 1x1,5
meter og 50-60 cm djupt (Fooladi & Løneøy) . Grav sånn at torva
vert heil og kan brukast som eit lokk.
Kokegrop hull. Foto: Morten André Tryti. |
2. Dekk så bunnen og sidene
med steiner. Størrelse på steinane kan variere, men om lag to knyttenever til
saman (Fooladi & Løneøy) . Ein vil også trenge
mindre steiner som kan ligge inntil og oppå maten.
3. Lag til eit bål som dekker
steinane og la det brenne godt 1,5 time. Legg på steinar når bålet er tent som
ein kan legge oppå og inntil fisken eller lammelåret (Fooladi & Løneøy) .
Brenn bål i hullet i omlag 1,5 time. Foto: Morten André Tryti. |
4. Pakk maten inn i aluminiumsfolie.
Minst dobbelt lag med aluminiumsfolie og av den sterke typen (har firkanta
mønster). Me kunne ha tatt tre eller fire lag med folie for å kunne halde på
fiskekrafta. Den rant litt ut når me løfta den ut, sjå pkt.7.
Pakk fisken i to-tre overlappande lag med aluminiumsfolie. Foto: Morten André Tryti. |
5. Har bålet brent godt i 1,5 time,
kan det slukke sjølv eller ein slukker det. Fjern eventuelle kullrester og legg
fisken nedi (Opplysningskontoret for egg og kjøtt, 2012) . Legg steiner oppå og inntil aluminiumsfoliet som vil gje varme til
fisken. Legg jorda, steinane og torva oppå. Viss det siver røyk ut, er det
ikkje tett. Pakk meir steiner og jord der det siver røyk ut (Fooladi & Løneøy) .
6. Koketiden varierer med kva som
ligger i gropa. Vår fisk låg i 1,5 time og var meget fin. Fisken bør ligge
1-1,5 time. Lammelår bør ligge 2,5-4 timer avhengig av størrelse (Fooladi & Løneøy) .
7. Når fisken hadde ligge sin stund,
tok me torva til siden og grav oss forsiktig fram. «Fisk, kylling og kjøtt må løftast forsiktig ut fordi den lett faller
frå kvarandre» (Fooladi & Løneøy, pkt.7). Så ver forsiktig når ein
løfter den ut viss det har gått hull på folien. Det gjorde det litt hjå oss og det
rant ut fiskekraft.
8. Pakk ut fisken av folien. Maten er ferdig
og klar til servering.
9. Når steinane har kjølt seg
ned, tar ein alle steinane ut av gropa. Steinane legg ein tilbake der ein fant
dei og tetter igjen kokegrophullet. Legg tilbake torva og tett igjen rundt kantane
med jord. Gjer ein god jobb med torvlegginga og tettinga, vil det gro igjen om
ein stund. Det er det ein kallar sporlaus ferdsel.
Her var vår kokegrop. Kan du sjå den? Foto: Morten André Tryti. |
Kokegrop er ein flott
måte å lage større måltider ute i skogen. Det krever ikkje så mykje utstyr, bare
litt før- og etterarbeid. Maten lager seg sjølv i gropa og ein har mulegheiten til å gjere
andre aktivitetar men ein venter på maten. Kokegrop er noko eg kjem til å ta med meg vidare i studiet,
jobbsamanheng og privat.
Mykje bra informasjon
om kokegrop og trivias om kokegrop.
Litt stemningsbilete frå "solo-overnattinga". Foto: Morten André Tryti. |
Kjelder
Fooladi, E., & Løneøy, M. (u.d.). Mat i
kokegrop. Hentet 11 14, 2013 fra Natursekken.no: http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274
Opplysningskontoret for egg og
kjøtt. (2012). Matnyttig. Metode. Kokegrop. Hentet 11 14, 2013 fra
Matprat.no: http://www.matprat.no/matnyttig/metoder/kokegrop/kokegrop
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar