fredag 2. mai 2014

Sikre midler i snøen. Topptur Hurrungane 23-25. april 2014


Det var meldt knall flott vær med blå himmel og strålande sol til oss når me skulle på topptur i Hurrungane 23-25. april 2014. Anmarsjen inn til Ringsbotnen var lang med 25 kg sekk og splittboard, men med god vær gjekk det med eit smil. Me vart delt inn i forskjellige gruppe med rulleringstjeneste på redning på snødekt bre, glisade og GPS. På denne turen skulle læringsmåla vere snøkjennskap, veivalg i bratt lende, kjøremønster, glisade, sikringsmiddel i snø, redning på snødekt bre og GPS. I dette innlegget ynskjer eg å ta for meg sikringsmidler i snø da dette er relevant med tanke på redning på snødekt bre og anna sikringsbehov.  


Snøanker
(Foto: Oslosportslager.no)


Grivel Nepal S.A. 58cm breøks 
(Foto: fjellsport.no)

Bruk av snøanker og isøks som sikringsmiddel satt meget god da me hadde kram og god snø. Taulaget mitt opplevde viktigheita å laga eit T-form til isøksa da veiledaren gav ut litt tau på sikringstauet for at undertegne skulle henge i hovudtauet. Snøankeret som skulle avbelaste hovudtauet løsna da det fekk belastning som gjorde at undertegne rykka litt lenger ned. Feilen var at det ikkje var ein T-form snøen til snøankeret og tauet i draretninga (Haslene, 2011). Ein kan i tillegg pakke snø oppå for ekstra sikkerheit.



Nedgravd isøks som sikringsmiddel i snø i ei T-form med spor til ein slynge.
(Foto: Haslene, 2011)

Det er fleire alternativer for å sette sikring i snø. Ein kan bruke snøanker, snøbolter, isøks, ski eller sekk (Haslene, 2011). Ein graver utstyret på tvers av dragretgninga og kor djupt ein skal grave ned sikringa kjem ann på snøforholda. For å bruke sikringa legger ein ei slynge på balansepunktet og fester ein karabiner til tauet ein skal sikre seg med (Haslene, 2011).

Snøanker i ei T-form med spor til vaieren.
(Foto: Haslene, 2011)
Snøanker vinkler ein 45 grader mot dra retninga.
(Foto: Haslene, 2011)
Når ein setter ein sikringsmiddel i snøen varierer kor langt ned ein må grave grunnet kvaliteten av snøen. På vinteren når snøen er tørr og lett med lite lagdeling og kompakt, vil den gje dårleg sikring. Når det nærme seg sommaren vil snøen vere våt og tyngre som gir godt feste for sikringsmidlar (Haslene, 2011)

For at ikkje snøankeret skal bli tratt opp igjen ved belastning skal ein lage ein T-form i draretninga og ein setter den i 45 grader vinkel vekk i frå draretninga. Ein kan godt pakke snø oppå og dra den med kroppsvekt i draretninga for å kjenne at den sitter. Har ein for liten eller stor vinkel på snøankeret vil det skjære seg sjølv opp eller ut. Har ein derimot riktig vinkel, men ikkje gravd spor til vaieren vil snøankeret bli dratt opp og ut ved belastning som skjedde hos oss (Haslene, 2011).

Ski kan brukast som improvisert sikringsmiddel i snø. Pass på at stålkantane på skiene er vendt vekk frå  slynga.
(Foto: Haslene, 2011)
Ingen situasjonar ein kjem opp i vil alltid vere like. Da må ein improvisere med det tilgjengeleg utstyret ein har og kunnskapen. Med litt tenkning vil ein finne den beste løysinga på situasjonen. Ein kan faktisk bruke så lite som ein kakaopose som sikringsmiddel i snøen. Kakaoposen holdt ein av studentane ganske bra med belastning. Det skal seiast at studenten som prøvde dette gjorde det under trygge forhold på flatmark.    

Kjelder

Haslene, S. (2011). Breboka. Håndbok i brevandring. Oslo: DNT fjellsport.